Jiři Kočica (Slovenia)

About the artist

Jiři Kočica (1966, Slovenj Gradec) completed the Secondary School for Design and Photography in Ljubljana (graphic design) in 1985. He graduated from the Academy of Fine Arts in Ljubljana in 1991 with his thesis Site Specific Sculpture, under the mentorship of Lujo Vodopivec and Tomaž Brejc. He obtained his MFA in 1993 in the class of professor Dušan Tršar. He currently teaches specialized design at the Secondary School of Commerce in Ljubljana and collaborates with the Faculty of Education in Maribor (Department of Fine Arts). His pedagogic and artistic work come together in his workshops, entitled Dejavnice. Jiři Kočica has been exhibiting since 1988, independently or in collaboration with Žiga Okorn, Janez Ferlan, or the collective Sestava. One of his most successful projects was the adaptation of the old military prison in Metelkova, Ljubljana, into an artistically designed youth hostel called Celica. He is also a theoretical researcher, author of articles in specialized magazines and book author.  


Exhibited works

This slideshow requires JavaScript.

Noseča Diotima iz Delfov
Sculpture: Glass, Clay, Metal, Steel and gel on Glass and Stainless Steel.
40cm x 40cm x 180cm

Noseča Diotima iz Delfov je narejena iz 30 rezin (nivojev) stekel, ki držijo gelčke, kakršne uporabljajo znanstveniki pri analizi DNA oziroma pri analizi proteinov. Ti gelčki skupaj dajejo obliko telesa noseče ženske. Glava je narejena iz enakega gela kot telo, vendar kot negativ, pri katerem vidimo glavo le v odsotnosti, kot prazen prostor. Figura je v velikosti človeka in je pomnik velikemu dolgu, ki ga imamo do svojih prednikov, do njihove dediščine, ki jo imamo shranjeno v naših telesih kot DNK. Lik Diotime kot tiste, ki je Sokrata vpeljala in ga učila o ljubezni v preročišču Delfi, je izbran zelo previdno, saj gre za eno ključnih figur naše civilizacije.

Odtisi rok
25cm x 25cm x 10cm
Skulptura: gel na okvirju s svetlobnim telesom

Odtisi rok so skulpture, kipi, ki po svoji obliki delujejo kot zapolnjen prazen prostor rok, ki so sklenjene v obliko priprošnje oziroma v obliki sklenjenih rok kot nekakšne “posode”, iz katere na primer pijemo vodo. Oblika je tako poudarjem prazen prostor, v katerem so “namočeni” gelčki za analiziranje proteinov. Natančno vidni prstni odtisi poudarijo ta občutek, da gre za nekaj, kar primemo, s čimer smo v stiku, česar se dotikamo in kar se nas dotika.