Marija Ančić (BiH)

O umetnici

Marija Ančić (1982, Sarajevo). Po diplomi iz konservatorstva in restavratorstva (2005) in po zaključenem magistrskem študiju kiparstva (2010) na Akademiji za umetnost Univerze v Splitu (UMAS), se je preselila v Zagreb, kjer danes živi in ustvarja. Njena dela so bila razstavljena na številnih samostojnih in skupinskih razstavah na Hrvaškem in drugod. Leta 2016 je bila finalistka izbora za nagrado Radislava Putarja, ki jo podeljujeo najboljšim mladim sodobnim umetnikom.


Razstavljena dela

This slideshow requires JavaScript.

Zamke

Radovi su dio serije gifova na kojima radim  2017-2018. godine pod imenom Zamke

Centralni dio radova je ženski lik koji nalazi u različitim zamkama. Zamka je u svojoj prirodi naprava za hvatanje i zarobljavanje, bilo da se radi o skrivenoj klopci, mamcu ili prijevari, žrtva ne zna da upada u nju dok nije prekasno.

Moje zamke su prenaglašene i karikirane kao zamke iz crtića, filmova i pop kulture (ogromna zamka za medvjede, tajna vrata u podu i živo blato) i predstavljaju osjećaje tjeskobe, nesigurnosti, zarobljenosti, nepripadanja. Efekt koji se stvara zahvaljujući loop-u je nadrealna situacija u kojoj se lik nalazi u zamci zauvijek, bez mogućnosti izlaza, međutim svjesna je zamke i njene opasnosti i uspješno je izjegava. Zamka se nalazi u sličnoj poziciji jer unatoč beskonačnim pokušajima ne uspijeva ispuniti svoju funkciju. Zamka i lik se tako nalaze u pat poziciji, neobičnoj simbiozi.